Op de Europese aandelenbeurzen werden donderdagochtend de winsten van een dag eerder verder uitgebreid. De daling van de euro zorgde voor optimisme over de winstontwikkeling van Europese bedrijven.

“Na een paar dagen van verliezen wordt de stijging toch weer opgepakt. De euro gaat verder omlaag en het lijkt erop dat de Amerikaanse dollar alleen maar sterker wordt doordat de rente in de VS eerder zal worden verhoogd dan in Europa. Bij de bedrijven blijft het de vraag wie er de baas is bij Air France en of KLM niet beter alleen verder moet gaan”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 421,99 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 605,78 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,4 procent vooruit.

Onconventionele steunmaatregelen ECB

ECB-president Mario Draghi herhaalde in een interview met een Litouwse zakenkrant dat de centrale bank bereid is onconventionele steunmaatregelen te nemen. De woorden van Draghi hadden effect op de euro. De eenheidsmunt zakte tot 1,2733 dollar, tegen 1,2790 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op woensdag.

Grootste stijger in de AEX was Gemalto met een winst van ruim 2 procent. De digitale beveiliger gaat technologie leveren aan China Mobile voor het gebruik van de smartphone bij het reizen met het openbaar vervoer in Peking.

Staking Air France

In de MidKap klom Air France-KLM 2,5 procent. De luchtvaartcombinatie liet woensdagavond weten bereid te zijn om de plannen voor het opzetten van een Europese prijsvechter te laten varen. Air France kampt al 11 dagen met stakende piloten, die strijden tegen de plannen.

Op de beurs in Londen werd een omzetwaarschuwing van UK Mail niet goed ontvangen. Het aandeel leverde ruim 13 procent in. Concurrent TNT Express, die woensdag al bijna 10 procent verloor na een winstwaarschuwing, zakte in Amsterdam 0,5 procent.

De prijs van Amerikaanse olie zakte op de termijnmarkt 0,2 procent tot 92,66 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 96,65 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl